EVDEKI DAĞINIKLIK YAŞAM KALITESINI NASIL ETKILIYOR? BIR PSIKOTERAPIST YANITLIYOR
GÖRÜNÜŞE GÖRE KANEPENIN ALTINDAKI TOZ ILE ORGANIZASYON SORUNLARI ARASINDA ORTAK NOKTA NE OLABILIR? PSIKOTERAPIST SERPİL ÇOŞAN, EVDEKI KARIŞIKLIĞIN OLDUKÇA CIDDI ZIHINSEL SORUNLARA NEDEN OLABILECEĞINI GARANTI EDIYOR.
Her insanın kendine ait bir yeri olmalıdır. Bir çocuk için burası onun odası, emekli olabileceği ve kendisiyle baş başa kalabileceği kişisel alanıdır. Bir yetişkin, kural olarak, kendi kişisel alanını – bir daire veya ev – inşa eder. Burası, mekanın döşenme tarzından, bulunduğu duruma kadar orada kimin yaşadığı hakkında çok şey anlatabilir.
Bazı insanlar her şeyde düzeni sever: kafalarında, işlerinde, evlerinde. Her zaman düzenlidirler, her şey yerli yerindedir ve çok fazla boş alan vardır. Bu tür insanlar, kapsamlı temizliğe dikkat ederek düzensizliğe tahammül etmezler. Başka bir insan kategorisi “yaratıcı düzensizliği” veya basit bir ifadeyle karmaşayı tercih ediyor.
Evdeki Dağınıklık Neden Stres ve Kaygıyı Tetikliyor?
Özet: Dağınıklığın varlığı sıklıkla stres ve kaygı duygularına yol açabilir. Beyin, dikkat ve zihinsel yük için rekabeti azaltarak düzeni tercih etme eğilimindedir.
Dağınıklık pek çok kişiyi etkilese de, kadınlar toplumsal beklentiler ve roller nedeniyle yüksek stres düzeyleri yaşayabilir.
Tüm dağınıklık kötü değildir; Ara sıra meydana gelen düzensizlikler yaratıcılığı tetikleyebilir, ancak bunun etkisini anlamak daha iyi bir zihinsel sağlığa yol açabilir.
Ana unsurlar:
- Dağınık bir ortam, beyin, dikkat dağıtıcı unsurların ortasında dikkati önceliklendirmeye çalışırken bilişsel aşırı yüklenmeye yol açabilir.
- Araştırmalar, toplumsal roller ve beklentiler nedeniyle kadınların dağınıklığın neden olduğu stresten erkeklere göre daha fazla etkilenebileceğini gösteriyor.
- Sürekli düzensizlik verimsiz olsa da, temizlikteki mükemmeliyetçilik de zararlı olabilir, kaygıya ve kötü zihinsel sağlığa neden olabilir.
NEDEN BIR KARIŞIKLIK VAR?
Dağınıklık birdenbire meydana gelmez. Kural olarak çoğu ebeveyn, çocuğun bulunduğu evi dikkatlice temizler. Bir çocuk büyüdüğünde ona temiz ve düzenli olması öğretilir ve hatta bazı çocuklar aktif olarak ev işlerine ilgi duyar ve onlarla ilgilenirler. Peki neden büyüdükçe hepimiz düzenli insanlar olmuyoruz?
Bir çocuk için düzensizlik, yetişkinlere karşı bir protesto, isyan ifadesi olarak hizmet edebilir. Özellikle yetişkinler düzeni ve temizliği dikkatle izliyorsa. Bir genç, alanının sınırlarını dağınıklık ve odanın etrafına dağılmış çok sayıda şey aracılığıyla tanımlayabilir. Çocuk, odasının alanı sayesinde, gelecekte insanlarla ilişkilerinde kendini gösterecek olan kendi sınırlarını oluşturacaktır. Çoğu zaman ergen büyüdükçe yavaş yavaş kendi alanında düzene ve temizliğe kavuşacak ve kaos dönemi geride kalacaktır. Ancak gençler yetişkinlikte her zaman buna gelmezler.
DAĞINIKLIĞIN ZIHINSEL SAĞLIK SORUNLARIYLA NASIL BAĞLANTILIDIR!
Bir yetişkinin evinde kaos ve düzensizlik varsa, bu onun ruhunda meydana gelen içsel süreçleri gösterir. Şöyle diyebilirsiniz: “Bana evini göster, sana kim olduğunu söyleyeyim.” Kişisel alanımız bizi karakterize eder. Eğer kafanızda bir düzen yoksa bu durum çevreye de yansıyacaktır. Bunun çeşitli nedenleri olabilir.
“Dağınıklık” kelimesi genellikle etrafa dağılmış eşyaların veya kirli bir evin görüntülerini çağrıştırır. Bu genellikle depresif duygusal durumda veya depresyonda olan kişilerde görülür. Odayı temizleme gücünü yaratacak yeterli zihinsel güç yoktur. Kural olarak oda her geçen gün daha da kirlenir, ancak onu temizleyecek enerji yoktur. Bu, kişinin zaten depresif olan içsel durumu üzerinde ek bir iç baskı yaratacaktır. Böyle bir kaostan bir psikoloğun yardımı olmadan çıkmak zor olacaktır…
Bir çocuk için düzensizlik, yetişkinlere karşı bir protesto, isyan ifadesi olarak hizmet edebilir. Özellikle yetişkinler düzeni ve temizliği dikkatle izliyorsa. Bir genç, alanının sınırlarını dağınıklık ve odanın etrafına dağılmış çok sayıda şey aracılığıyla tanımlayabilir. Çocuk, odasının alanı sayesinde, gelecekte insanlarla ilişkilerinde kendini gösterecek olan kendi sınırlarını oluşturacaktır. Çoğu zaman ergen büyüdükçe yavaş yavaş kendi alanında düzene ve temizliğe kavuşacak ve kaos dönemi geride kalacaktır. Ancak gençler yetişkinlikte her zaman buna gelmezler.
ERTELEME
İşleri daha sonraya ertelemek, evinizin durumunu da etkileyebilir. Kişi kişisel alanını temizlemeyi erteleyerek onu daha iyi zamanlara bırakacaktır. Kural olarak, bu model yaşamın diğer alanlarında da izlenebilir. Sadece temizlik değil, önemli iş görevleri de dahil olmak üzere diğer şeyler de ertelenir. Kişisel alanınızı temizleme konusundaki isteksizlik, diğer kişisel meseleleri üstlenme konusundaki isteksizlik ile ilişkilidir. İnsan ev temizliğini sonraya erteleyerek hayatını sonraya erteliyor.
YA DA BELKI SORUN ALIŞVERIŞKOLIĞINDIR?
Tüketim çağında yaşıyoruz. Mağaza vitrinleri ve çevrimiçi platformlar anlık satın alımları teşvik ediyor. Bazı insanlar buna direnemez ve sürekli bir şeyler satın alır: ister kıyafet ister ev dekorasyonu. Aynı zamanda evin büyüklüğü objektif olarak tüm bunların depolanmasına izin vermeyebilir ancak bu insanı durdurmaz. Aynı zamanda eski şeylerden ayrılma konusundaki isteksizlik, alanın dağınıklığına neden olacaktır. Bu tür insanlar, kural olarak, düşünmekten çok eyleme geçme eğilimindedirler. Başka bir satın alma işlemi yapmayı iki kez düşünmüyorlar. Ve böylece her şeyde – olayın zihinsel olarak işlenmesi yerine, gerilimi hafifletmeye yardımcı olan bir eylem meydana gelir. Bu tür insanlar kendileriyle nasıl baş başa kalacaklarını bilmiyorlar, düşünmek onlar için zor. Eylem sorunu çözmez, yalnızca kişiyi sorunu çözmekten uzaklaştırır. Evin içinde depolamak, gerilimi ruhun içinde depolamaya benzer.
Kişisel alanımız bizi yansıtır. Dağınık bir ev, içe dönüp gerçekte neler olup bittiğini anlamak veya sonunda hayatınızın sorumluluğunu almak ve ertelemeyi bırakmak için bir tehlike işareti olabilir.