Clınomanıa!!!
klinomanya bütün gün yatakta yatmak için aşırı istek duymaktır!
Son zamanlarda Türk halkının hemen hemen her evinde, en az bir bireyin yakalandığı hastalık olan klinomanya, Türk Celergen Sağlık Ekibi tarafından araştırıldı! Klinomanya nedir? Nasıl başa çıkılır? Tedavisi var mı? Tedavi edilmezse ne olur?
Türk halkının son yıllarda yaşadığı zorluklar ve olumsuzluklar, genel psikolojik durumları üzerinde oldukça etkili oldu. Ancak “klinomani” teknik anlamda bir hastalık olarak sınıflandırılmadığından, bu durum daha çok insanların artan stres, kaygı,yaşamdan umudunu kesmek, para sıkıntısı, geçim derdi, sınıf ayrımı, sosyal medya hesaplarında gösterilen aşırı pahalı hayatlar depresyon ya da tükenmişlik sendromu gibi psikolojik durumlara verdiği bir tepki olabiliyor. Klinomanya’da tüm bu olumsuzluklar karşısında kendini yatağa atmak, yatağa sığınmak, battaniye altında kalmaya istek duymaya insanları ve gençleri daha fazla itiyor.
Son 5 yılda yaşanan ekonomik zorluklar, sosyal değişimler, pandemi, doğal afetler, son yaşanan Kartalkaya yangının etkileri gibi faktörler, toplum genelinde ruh sağlığını olumsuz etkiledi. Bu tür koşullar, insanların daha fazla yatakta kalma isteği veya günlük aktivitelerden kaçınma eğilimini oldukça artırdığı gözlemlendi ve tespit edildi.
Klinomani Nedir: Belirtileri ve Nasıl Başa Çıkılır?
Hepimiz bazen tembel hisseder ve hiçbir şey yapmak istemeyiz. İşlerimizi erteleme ve yatakta dinlenme isteği, birçok insanda yaygın bir davranıştır. Ancak bazı insanlar, bütün gün yatakta kalma konusunda o kadar güçlü bir dürtü hissederler ki bunu görmezden gelemez veya engelleyemezler ve sonunda yatakta kalmaya başlarlar. Psikologlar, bu davranışı “Klinomani” (aynı zamanda “Dysania” olarak da bilinir) olarak adlandırmıştır.
Klinomani Nedir?
Klinomani, sürekli yatakta kalma arzusuna duyulan saplantıdır. Dünyanın sert gerçeklerinden kaçmayı, rahat bir alanda kalmayı ve sürekli yatakta dinlenmeyi içeren bir rahatsızlıktır. Yatak ve battaniye, kişinin hayatındaki zorluklardan bir koruyucu görevi görür. Bu terimin tıbbi bir tanımı yoktur ancak kişinin kendini yataktan çıkaramaması durumudur.
Klinomani Belirtileri / Klinomani olabileceğini gösteren işaretler
Yatakta normalden çok daha fazla zaman geçiriyorsanız, bu bir klinomani belirtisi olabilir. Araştırmalara göre yatak, sadece uyumak ve seks yapmak için kullanılmalı, uyku düzenini bozabilecek başka aktivitelerden kaçınılmalıdır. Yetişkinlerin günde 7-8 saat uyuması önerilir; bundan çok daha fazla uyumak, sizi klinomaniye yönlendirebilir. Klinomani semptomları arasında aşırı yorgunluk, uyuşukluk veya alışılmadık saatlerde uyuma hali de görülebilir.
Klinomani, depresyon ve stres gibi diğer psikolojik bozukluklarla birlikte gelişebilir. Depresyon; kendini izole etme, yalnızlık hissi, umutsuzluk ve çaresizlik, zevk eksikliği, kilo değişiklikleri, yorgunluk, uykusuzluk (uyku eksikliği) veya hipersomni (aşırı uyuma) gibi belirtiler içerir. Bu nedenle, bir kişi depresyondaysa ve uyku sorunları düzgün bir şekilde yönetilmezse, klinomani geliştirme riski artabilir.
Kişinin yatakta kalıp dinlenmesine neden olan birçok fiziksel sağlık sorunu da zamanla klinomani gelişimine katkıda bulunabilir. Ne kadar uyurlarsa uyusunlar ya da dinlenirlerse dinlensinler, bu onlar için asla yeterli olmaz. Gün boyu kendilerini yorgun ve uykulu hissederler. İnsanlar genellikle ailelerinden, sosyal çevrelerinden ve iş hayatlarından uzaklaşırlar çünkü bu aktivitelerden hiçbir zevk almazlar.
En yaygın olanları şunlardır:
- Mümkün olduğunca uzun süre yatakta kalmak
- Yataktan kalkarken ciddi zorlukla karşılaşıyorum
- Onların ruh hali değişimleri var
- Dışarı çıkmak zorunda kaldıklarında eğlenmiyorlar
- Herkes onlara deli, tembel veya erteleyici diyor
- Kendilerini temizlemeyi bırakırlar
- Uyku bozukluklarından biri olan uykusuzluk veya aşırı uyku hali ile karşı karşıya kalıyorlar
Klinomani ile nasıl başa çıkılır?
Klinomani hastalığının temel sorunu yatakta çok fazla zaman geçirmektir ve tedavinin başlangıçta sadece buna yönelik olması gerekir.
1. Ana sorunu/konuyu hedeflemek
Eğer klinomani, fobi, depresyon, stres gibi başka bir psikolojik rahatsızlıktan kaynaklanıyorsa, öncelikle bu temel sorun yönetilmelidir, çünkü bu kişinin asıl problemini oluşturur. Kişi, korku, güvensizlik, zorbalık, terk edilme veya keder nedeniyle herhangi bir sosyal temastan kaçınıyorsa, bu durumda da ana sorunu çözmek için uygun tedavi uygulanmalıdır.
Klinomani, bu tür bir sorunun semptomlarından biri olarak kabul edildiğinden, öncelik ana soruna verilmelidir. Ana sorunun çözümü, klinomani ile dolaylı olarak başa çıkmayı da sağlayacaktır.
2. Tutarlı uyku programı
Her gün katı uyku zamanlamalarını takip ederek uygun bir program yapın, böylece net bir rutin takip edilebilir. Yetişkin biri olarak, 7-8 saatlik uyku düzgün bir şekilde işlev görmek ve fiziksel ve ruhsal sağlığınızı tamamen iyi tutmak için yeterlidir, bu nedenle bu tutarlı uyku programına dahil edilmelidir. Ayrıca, uyku ve seks dışında yatakta hiçbir aktivite yapmayın, böylece kişi yalnızca o saatte hormonlar salgılamaya başlayacağından belirlenen saatte uyuyabilir. Yatak odası sessiz, sakin, rahatlatıcı olmalı ve kişinin daha hızlı uyumasına yardımcı olmak için rahat bir sıcaklıkta tutulmalıdır.
3. Dışarıda biraz zaman geçirin
Güneş, kişinin ruh sağlığı için çok önemlidir. Aynı zamanda, gündüzleri uygun güneş ışığı almak, vücut saatini sıfırladığı için geceleri iyi uyumaya yardımcı olur. Bu nedenle, dışarı çıkıp biraz güneş ışığına maruz kalmak gerekir. Ve günlük olarak, bir süre güneşe maruz kalsanız bile, yatakta kalma takıntısı otomatik olarak azalmaya başlayacaktır.
4. Başa çıkma becerilerinizi geliştirin
Eğer birinin hayatında bir sorun varsa, o zaman bütün gün yatakta kalıp gerçeklikten kaçmak yerine, onunla daha iyi başa çıkmak için başa çıkma becerileri geliştirmeye odaklanmalıdır. Kişi, tüm sorunları etkili bir şekilde çözmek için hayatta sorun odaklı stratejileri ve duygu odaklı stratejileri nasıl uygulayacağını öğrenmelidir. Bu, kişinin bir durumla yüzleşmesine ve hızlı bir şekilde harekete geçmesine yardımcı olacaktır.
5. Rahatlama teknikleri
Aklımızdan çok fazla şey geçtiğinde kendimiz için kötü bir karar alırız. Zorluklardan kaçmak için kişi yatakta kalmaya ve hiçbir şey yapmamaya karar verir. Bu nedenle, hayattaki stres faktörlerinden kaynaklanan bunaltıcı hissi kontrol etmek için kişi sıcak bitki çayı içmek, meditasyon yapmak, günlük tutmak, güzel yürüyüşler yapmak, yoga yapmak, derin nefes almak vb. gibi rahatlama tekniklerini tercih etmelidir.
6. Terapi arayın
Terapinin, klinomani tedavisinde çok etkili olduğu kanıtlanmıştır. Klinomaniye sahip kişiler genellikle mantıksız ve yıkıcı düşüncelere sahiptir. Bu nedenle, bilişsel davranış terapisi (BDT) ve rasyonel duygusal davranış terapisi (REBT), klinomaniyi tedavi etmek için etkili yöntemlerdir. Psikoterapi, bazen klinomaninin neden başladığını anlamak ve bu temel nedeni tedavi etmek amacıyla da uygulanır.
Clinomania için SSS
Stres Klinomani’ye neden olabilir mi?
Evet, Klinomani’ye neden olabilir. Araştırmalara göre, Klinomani’si olan insanların çoğunluğunun hayatlarında çeşitli stresli durumlar deneyimlediği bulunmuştur. Zorluklar ve sorumluluklar bir kişinin dünyadan kaçmasına ve sadece rahat olan küçük ve güvenli bir alana yerleşmesine neden olabilir. Yatak herkes için bir rahatlık yeridir ve insanlar kendilerini sadece yatakta korurlar.
Klinomani hastalığının bazı sonuçları nelerdir?
Öncelikle, yatakta çok fazla zaman geçirmek uyku döngüsünü doğrudan kesintiye uğratır ve bu da hipersomniye veya diğer birçok uyku bozukluğuna yol açabilir. Tüm gün yatakta kalmak vücut duruşunu ve fiziksel gücü etkiler. Hatta vücutta yaralara ve sertliğe neden olabilir. Kaslar ve kemikler zayıflar, baş ağrıları, göğüs ağrısı ve hatta bağışıklık sistemi çökebilir. Yürüme ve fiziksel aktivite olmadığı için kilo da artabilir ve obezite ortaya çıkabilir. Ve bazen, klinomani depresyona, anksiyete bozukluklarına ve uyku bozukluklarına da yol açabilir.
Klinikomaniye daha sonra neden olabilecek diğer psikolojik sorunlar nelerdir?
Temel olarak, bir kişinin yalnızlık ve umutsuzluk duyguları yaşamasına, insanlardan kaçınmasına ve hiçbir iş yapmak istememesine neden olan psikolojik bozukluklar da klinomani geliştirme şansına sahiptir. Depresyon, fobiler, obsesif-kompulsif bozukluklar, aşırı düşünme, başarısızlık veya reddedilme deneyimi, stres, keder ve antisosyal kişilik bozukluğu gibi psikolojik sorunlar bir kişinin klinomani geliştirmesine neden olabilir.
Klinomani bir kişilik bozukluğu mudur?
Evet, bu bir kişilik bozukluğudur. Hareketsiz kalmak ve bütün gün yatakta olmak için derin bir istektir. Sürekli uyuşuk, yorgun ve halsiz hissederler. Bunun başlıca nedeni, insanların kaygıyla veya hayatın zorluklarıyla ve stresin onlara verdiği üzüntüyle başa çıkmak için yatağı kullanmasıdır.