İstanbul’da sinema şöleni 11 – 22 Nisan tarihleri arasında 44. İstanbul Film Festivali ile gerçekleşecek.
Zuhal Olcay’ın Sinema Onur Ödülü alacağı festivalde Türkiye’den ve dünyadan nitelikli ve ödüllü filmleri, özel gösterimleri, yıldız oyuncuları ve usta yönetmenleri bir araya gelecekler.
Festivalin bu yıl ki seçkisi 139 uzun metrajlı ve 15 kısa filmden oluşuyor. Dünya sinemasının en nitelikli örnekleri, kült yapıtlar, usta yönetmenler ve genç yeteneklerin son filmlerinden oluşan festival seçkisinde dünya, uluslararası, Balkan ve Türkiye prömiyerlerini yapan filmler de bulunuyor.
Festivalde 12 gün boyunca gösterimlerin yanı sıra konuk yönetmen ve oyuncuların katılımıyla yapılacak söyleşiler, özel gösterimler ve etkinlikler de yer alacak.
İstanbul Film Festivalinde bu yıl Emek Ödülü ise 2006’da dahil olduğu Köprüde Buluşmalar’da 2010-2023 yılları arasında yöneticilik görevini üstlenen Gülin Üstün’e verilecek.
Beyoğlu’nda Atlas 1948 ve Beyoğlu Sineması, Şişli’de CineWAM Premium+ City’s Nişantaşı, Kadıköy’de Kadıköy Sineması, Kadıköy Belediyesi Sinematek/Sinema Evi ve Paribu Cineverse Nautilus olmak üzere 7 salonda festivalin gösterimleri gerçekleşecek.
İstanbul Film Festivali bu yıl da ağırlayacağı birçok konuk yönetmen ve oyuncuyu festival izleyicileriyle bir araya getirecek. Festivale katılacak oyuncu ve yönetmenler, filmlerinin gösterimlerinden önce sinemalarda sunumlar yapacak ve gösterim sonrasında da izleyicilerin sorularını yanıtlayacak.
Festivali’nin açılış galasında Berlin Film Festivali’nde bu yıl özel bir galada prömiyeri yapılan, Ido Fluk imzalı Köln 75 gösterilecek. Keith Jarrett’ın 1975 Köln konserinin heyecan dolu gerçekleşme hikâyesini anlatan film, 50. yıldönümünde bu konsere saygı duruşu niteliğinde. On yedi yaşındaki lise öğrencisi Vera Brandes’in olağanüstü çabalarıyla gerçekleştirilen bu konserin kayıtları, caz tarihinin en çok satan solo ve en çok satan piyano albümü olan The Köln Concert’a dönüştü. Köln 75 filminin ekibi de festivalin açılış gösterimine katılmak üzere İstanbul’da olacak.
Uluslararası niteliğini vurgulayacak yeni bir yapı kazanan İstanbul Film Festivali’nde resmi seçki kapsamında toplam üç yarışmalı bölüm yer alıyor: Altın Lale Yarışması, Kısa Film Yarışması ve Yeni Bakışlar.
Yerli ve yabancı filmlerin bir arada, uluslararası bir jüri tarafından değerlendirileceği Altın Lale Yarışması’nda 15 uzun metrajlı film yer alacak. Hintli sinemacı Shekhar Kapur’un başkanlığını yürüteceği Altın Lale Yarışması jürisinde yapımcı Ada Solomon; senarist ve yönetmen Ebru Ceylan, oyuncu Saadet Işıl Aksoy, Toronto Uluslararası Film Festivali başkanı Cameron Bailey yer alıyor.
Anadolu Efes’in ödül sponsoru olduğu Kısa Film Yarışması da bu yıl uluslararası bir nitelik kazanıyor; bu bölümde yerli ve yabancı 12 kısa film bir arada değerlendirilecek.
Genç yönetmenleri desteklemek, yeni çalışmaları daha görünür kılabilmek için, yalnızca ilk ve ikinci filmlerini çeken yerli yönetmenlere açık olan ve Paribu’nun sponsor olduğu Yeni Bakışlar bölümünde 11 film var. Bu bölümde Paribu desteğiyle en iyi filme verilen ödül, Seyfi Teoman’ın adını taşımaya devam ediyor.
Altın Lale Yarışması ve Yeni Bakışlar bölümlerinde yer alan yerli kurmaca filmleri değerlendiren Film-Yön, bu yıl En İyi Yönetmen Ödülü’nü geçtiğimiz Aralık ayında kaybettiğimiz yönetmen Şerif Gören anısına verecek.
İstanbul Film Festivali 2026 yılından itibaren, yarışmalarında yer alacak filmlerde Balkan prömiyeri şartı arayacak.
İstanbul Film Festivali’nin en sevilen bölümlerinden, N Kolay sponsorluğunda gerçekleştirilecek Galalar ile izleyiciyle festivallerde henüz buluşmuş, geniş kitlelere seslenen parlak filmlerin Türkiye prömiyerleri festivalde yapılacak.
N Kolay Galaları’nda ünlü yıldızlardan usta yönetmenlere, sezonun merakla beklenen 11 filminin Türkiye’deki ilk gösterimleri gerçekleştirilecek.
Belgesel Kuşağı’nda siyaset, müzik, fotoğrafçılık, aile bağları, toplum, mimari, radyoculuk, insan hakları gibi farklı güncel konuları işleyen, toplumsal değişimleri ele alıp gerçeği belgelerken alışılmadık ve çarpıcı tarzlar izleyen filmler yer alıyor.
Festival resmi seçkisinin farklı bölümlerindeki yerli belgeseller Belgesel Sinemacılar Birliği (BSB) tarafından oluşturulan bağımsız bir jüri tarafından değerlendirilecek.
Devriâlem bölümü, en son sinema akımlarını yansıtıyor ve izleyiciyi 11 günlük bir dünya turuna çıkartacak.
Festival programındaki “Heyula” bölümünde ise Burak Çevik’in hazırladığı bir film seçkisi ile sinemanın yeni olanaklarını deneyen filmleri keşfe çıkartacak.
İstanbul Film Festivali, Zurich Sigorta işbirliğiyle bu yıl da Türk sinemasının önemli yapıtlarını restore ettirerek gün ışığına çıkarmaya ve bu klasiklerin yeni kopyalarını sinemamıza kazandırmaya devam ediyor. Sinemaseverler bu yıl, Ömer Kavur’un, Barış Pirhasan ile birlikte yazdığı senaryodan sinemaya aktardığı, başrollerini Kadir İnanır ile Zuhal Olcay’ın paylaştığı, 1985 yapımı Amansız Yol‘u Atlas Post Production tarafından restore edilmiş kopyasından izleyebilecek.
Her yıl Türkiye’den yapımcı, yönetmen ve senaristleri uluslararası sinema profesyonelleriyle buluşturan ortak yapım, eğitim ve ağ kurma platformu Köprüde Buluşmalar, 15-17 Nisan tarihlerinde Hope Alkazar, Borusan Müzik Evi, Yapı Kredi Kültür Sanat ve Atlas Sineması’nda gerçekleştirilecek. 20. Köprüde Buluşmalar seçkisinde yer alan ilk filmlerden birine OGM Pictures sponsorluğunda “İlk Film Teşvik Ödülü” verilecek.
FİLM LİSTESİ
ALTIN LALE YARIŞMASI
Buradayım, İyiyim / Emine Emel Balcı / Türkiye, Almanya
Histeri / Hysteria / Mehmet Akif Büyükatalay / Almanya
O da Bir Şey mi / Pelin Esmer / Türkiye, Bulgaristan, Romanya
Super Happy Forever / Kohei Igarashi / Japonya, Fransa
Tayfa / The Crowd / Sahand Kabiri / İran
Saykoterapi: Bir Seri Katil Hakkında Yazmaya Karar Veren Yazarın Sığ Hikayesi / Psycho Therapy: The Shallow Tale of A Writer Who Decided to Write About A Serial Killer / Tolga Karaçelik / ABD
Yeni Şafak Solarken / Gürcan Keltek / Türkiye, İtalya, Almanya, Norveç, Hollanda
Öldürdüğün Şeyler / The Things You Kill / Alireza Khatami / Fransa, Polonya, Kanada, Türkiye
Yanardağın Altında / Pod Wulkanem / Under the Volcano / Damian Kocur / Polonya
İdea / Tayfun Pirselimoğlu / Türkiye, Romanya, Fransa
Ders Olsun / Lesson Learned / Fekete Pont / Bálint Szimler / Macaristan
Hasat / Harvest / Athina Rachel Tsangari / İngiltere, Almanya, Yunanistan, Fransa, ABD
Maldoror / Fabrice du Welz / Belçika, Fransa
Uçan Köfteci / Rezan Yeşilbaş / Türkiye, Almanya, Bulgaristan
Bacadaki Serçe / Der Spatz im Kamin / The Sparrow in the Chimney / İsviçre
KISA FİLM YARIŞMASI
1:10 / Sinan Taner / İsviçre
Küçük Ev / La Petite Ancêtre / The Little Ancestor / Alexa Tremblay-Francoeur / Kanada /
Neredeyse Kesinlikle Yanlış / Cansu Baydar / Türkiye
Takdir-i İlahi / Pur și simplu divin Simply Divine / Mélody Boulissière, Bogdan Stamatin / Fransa, Romanya
Dilan Hakkında Konuşmalıyız / Umut Şilan Oğurlu / Türkiye
Tutuklu Vatandaş / Dar band / Citizen-Inmate / Hesam Eslami / İran
Köşe Dansı / Taniec w Narożniku / Dancing in the Corner / Jan Bujnowski / Polonya
Garan / Mahsum Taşkın / Türkiye
Gölgeler / Shadows / Rand Beiruty / Fransa, Ürdün
Morî / Yakup Tekintangaç /Türkiye
Sevim / Yağmur Canpolat / Türkiye
Merhaba Anne, Benim Lou Lou / Atakan Yılmaz / Türkiye
YENİ BAKIŞLAR
Ölü Mevsim / Doğuş Algün /Türkiye, İtalya, Kuzey Makedonya
Adresi Olmayan Ev / Hatice Aşkın / Türkiye, Yunanistan
Kavak Ağacının Gölgesinde / Kenan Diler / Türkiye
Atlet / Semih Gülen, Mustafa Emin Büyükcoşkun / Türkiye, Almanya, Romanya
Hêvî / Orhan İnce / Türkiye
Su Yüzü / Zeynep Köprülü / Türkiye
Yaz Işığı / Kerem Kuşçu / Türkiye
Paydos / Müge Manuş / Türkiye
Zamanın Kıyısında Sınav / İlkay Nişancı / Türkiye
Ayşe / Necmi Sancak /Türkiye
Gündüz Apollon Gece Athena / Emine Yıldırım /Türkiye